از یک سو شرایط طبیعی و اقلیمی و از سوی دیگر تاریخ سخت و پرفراز و نشیب این منطقه، مردمان کرمان را به قناعت و صبوری سوق داده و همچنین میتوان گفت که ترکیب جوامع شهری، روستایی و عشایری با متاثر شدن از جریانات تاریخی و آیینهای مذهبی در طی این سالها با لهجه و تفکر این مردم در هم آمیخته و صورتی متفاوت از خود به نمایش گذاشته چه در پوشش و چه در آداب و سنتها.
کرمان را اکثریتی شیعه و اقلیتی کلیمی، سنّی و زرتشتی تشکیل دادهاند. و هرکدام آداب و رسوم مذهبی و سنتی خویش را با زندگی روزمره خود درآمیخته و در ایامی خاص مراسمی همچون جشن سده، نوروز، شب یلدا و اعیاد مذهبی و ... را برگزار میکنند. این آداب و رسوم همیشه هم دینی و مذهبی نیستند، گاهی بازیهای محلی هم با همان جدیت در گوشه کنار کرمان شاید با نامهایی متفاوت در حال انجام است بازیهایی مثل اتلک تی تتلک، ماچلوس، سنگ شیشو، کلپوچ، چوگو .
مردم این سرزمین به زبان فارسی و با گویش کرمانی سخن میگویند و به دلیل مهاجرت اقوام مختلف در طول تاریخ به کرمان، تنوع زیادی در لهجه و گویش محلی در شهرهای مختلف استان نیز ایجاد شده به همین جهت گویشها و لهجههای متفاوت و متنوعی در این استان به چشم میخورد حتی ترانهها و لالاییهای مخصوص خود را دارند که با زبان محلی خود میخوانند و همچنان نسل به نسل منتقل میشود.
همچنین از غذاهای محلی استان کرمان، آبگوشت بادمجان و کشک، آبگوشت زیره، آش گندم شیر، اوماچ آش، خورشت بزقورمه، خورش آلوچه، خورش بهآلو، زیرهپلو، کشک کدو و مجور کدو هر یک تجربه و طعمی خاص در یاد ما باقی میگذارد.
Kerman Handicrafts