همهگیر شدن سفر و گردشگری سبب شد تا افراد مختلف با سلایق مختلف اقدام به سفر کنند. اگر چه در گذشته افراد خاصی متعلق به طبقه خاصی سفر میکردند، اما امروزه به مدد گسترش ناوگان حمل و نقل عمومی و نیز برخورداری بیشتر خانوادهها از وسیله نقلیه شخصی، سفر رفتن به امری آسان و اگر نگوییم از جمله نیازهای اساسی اما مهم تبدیل شده است.
با رشد چشمگیر سفر، صنعت گردشگری نیز رشد فزایندهای به خود دیده است تا جایی که یکی از صنایعی است که تا پیش از همهگیری ویروس کرونا دارای بالاترین شیب رشد بوده است. این امر سبب تنوع در ارایه خدمات و ورود افراد مختلف به این حوزه شده است. سرویسدهندگان در این بازار پر رونق با شناخت سلیقه مخاطب، به ایجاد تنوع در خدمات خود روی آوردهاند تا بتوانند برای هر تیپ، مدل و سلیقه مسافر، برنامه ویژه پیشنهاد بدهند.
با رشد تکنولوژی مردم به استفاده از فضاهای مجازی بسیار اقبال نشان دادند و تا جایی که در دروان همهگیری ویروس کرونا بیشتر فعالیتهای روزمره، مثل خرید، صحبت کردن، فیلم دیدن و حتی درس خواندن با یک گوشی یا تبلت و چند گیگابایت اینترنت انجام میشود. به همین دلیل اعضای خانواده زمان زیادی را به صورت تکی سپری میکنند و کمتر از گذشته وقت برای دنیای واقعی و ارتباطهای مستقیم دارند.
اینکه آدمها کارهای خود را به صورت آنلاین انجام بدهند مزایای بسیار زیادی دارد اما برای پیشگیری از آسیبهای احتمالی آن باید هوشیار بود. برنامههای دورهای مثل گردش خانوادگی در شهر و طبیعت، آموزشهای گروهی و کارگاهی و سفرهای دوستانه چند نمونه از راههای مقابله با آسیبهاست.
وقتی که نیاز به سفر خانوادگی زیاد شد، عبارت گردشگری خانواده (family tourism) شهرت بیشتری پیدا کرد. این مدل سفرها، بیشتر از هر چیز، روی ایجاد خاطره مشترک و محکم کردن روابط اعضای خانواده متمرکز شده است.
امروز بر اهمیت تربیت افراد از سنین کودکی و نوجوانی بسیار تاکید میشود و متخصصین بر این باور هستند که آموزههایی که در این دوران به افراد آموزش داده میشود، ملکه ذهن میشود و تغییرشان به سادگی امکانپذیر نیست. از این رو سیستمهای آموزشی سعی در ایجاد روشهای موثر و خلاقانه در آموزش افرادی هر چه خلاقتر و با اعتماد به نفستر دارند. از جمله این راهها استفاده از سفر، طبیعت و راههایی است که کودک به صورت تنها یا با خانواده در کنار آموزشگران به رشد مهارتهایش بپردازد.
همزمان با رشد گردشگری خانواده، آژانسها و راهنماهای گردشگری به این نکته پی بردند که بین مشکلات و خواستههای اعضای خانواده به ویژه در بین کودکان و نوجوانان، تفاوت زیادی دیده میشود. پس برای پاسخ به این دغدغه، گردشگری کودک معرفی شد که به صورت تخصصی روی تجربه کودکان و نوجوانان در سفر و رشد فردی و اجتماعی آنها کار میکند.
یکی از بزرگترین نقاط تمایز گردشگری کودک با بقیه انواع سفر، برنامهریز و تسهیلگرهای تورها هستند که از نیازهای کودکان در سنین مختلف مطلع هستند و میتوانند با توجه به شرایط سنی هر کودک برنامههای متناسب را طرحریزی کنند. همچنین این افراد توانایی این را دارند تا در حین کار با کودک نسبت به تواناییها و علایق کودکان عکسالعمل نشان دهند و خانوادهها را برای شناخت بهتر کودکانشان یاری کنند.
تیم بانی بوم، از تجربه سالها طبیعتگردی و همراهی راهنماهای آموزش دیده در زمینه گردشگری کودک برای شروع فعالیت خود به شکل گشتهای یک یا چند روزه، بازیهای گروهی، گفتگوهای دوستانه، برگزاری کارگاه و یا کلاسهای آموزشی بهره برده است و امید دارد کودکان و نوجوانان علاوه بر لذت بردن از تجربههای جدید، مهارتهای لازم برای ساختن دنیایی بهتر را بیاموزند.
** علاوه بر مواردی که به صورت عمومی اعلام میشوند، امکان برگزاری انواع گشتها با توجه به درخواست خانوادهها، مهد کودکها، مدرسهها، اقامتگاههای بومگردی در تمامی کشور قابل اجرا است.