Tehran تا ونداربن:
ساعت ۵:۳۰ صبح از ترمینال آزادی به سمت استان مازندارن حرکت کردیم. برای رسیدن به قرارگاه ونداربن باید از مرزن آباد به سمت غرب و شهر Kelardasht رفت، در کلاردشت از میدان معلم به دنبال تابلوهای علمکوه و رودبارک به قرارگاه کوهنوردی میرسیم که قسمت انتهایی مسیر در امتداد سردآبرود است. از قرارگاه رودبارک تا ونداربن حدود ۱۰ کیلومتر جاده خاکی است، که هم میتوان با ماشین سواری رفت و هم نیسان گرفت. ساعت ۱۲ ظهر به قرارگاه ونداربن رسیدیم.
ونداربن تا سرچال:
قرارگاه کوهنوردی ونداربن حیاط بزرگی دارد که تعداد زیادی اتوبوس و مینیبوس و ماشین در آن جا میشود، از تعداد ماشینها میتوان شلوغی را فهمید. ناهار را در سالن قرارگاه خوردیم، به ازای هر نفر هزار تومان هزینه استفاده از سالن است. به خاطر فصل مرداد هوا گرم و آفتابی بود. ساعت ۱۳:۳۰ با کوله و وسایل مورد نیاز به سمت پناهگاه سرچال حرکت کردیم. این مسیر به خوبی مشخص است و احتیاجی به راهنما ندارد، چون پاکوب بسیار پهن و خوبی دارد. حدود شش ساعت طول کشید تا به پناهگاه برسیم. این مسیر را به صورت کلی میتوان به چهار بخش تقسیم کرد:
۱. از قرارگاه ونداربن تا پل بریر: این مسیر شیب بسیار کمی دارد و حتی تا گوسفندسرای قبل از پل ماشینهای آفروید میآیند.
۲. از پل بریر تا کشتی سنگ: از پل بریر یک شیب تند را باید صعود کرد و بعد از مسیر با شیب کم به کشتی سنگ میرسد. کشتی سنگ تنها چشمه بین ونداربن تا سرچال است و به صورت معمول از ونداربن تا آنجا را حدود دو ساعت صعود میکنند.
۳.از کشتی سنگ تا کنگلک پایین: درست بعد از کشتی سنگ یک شیب زیاد را باید صعود کرد و شیب پس از آن پیتسرا، تا کنگلک پایین، ملایم است.
۴. کنگلک پایین تا سرچال: شیب تند پایانی مسیر همینجاست که به پیشانی علم معروف است. این مسیر پر شیب و طولانی است و صعودش به معنای واقعی نفسگیر است. بالای پیشانی علم تا سرچال مسیر با شیب کم و کوتاه است و تنها از بالای پیشانی علم است که سرچال معلوم میشود و در مسیر هیچ جای دیگر این پناهگاه دیده نمیشود.
ساعت ۸ غروب به سرچال رسیدیم، خیلی شلوغ بود (مرداد فصل شلوغ علم است) و تمام اتاقها پر بود، در طبقه پایین قسمت قدیمی پناهگاه به اتاق تیمی دیگر رفتیم که قرار بود روز بعد از گرده آلمانها، قله را صعود کنند. بعد از خوردن شام ساعت ۱۰ خوابیدیم.
گردنه چالون تا قله سیاه سنگ:
از گردنه چالون تا قله سیاه سنگ، پر چالشترین بخش مسیر است، چرا که انتخاب مسیر اشتباه، عواقب زیادی دارد. از روی گردنه چالون در ابتدا پاکوبی به سمت بالا میرود که خیلی زود ناپدید میشود. مسیر درست مسیری است که پس از پاکوب به یک تراورس همراه با سیم بکسل میرسد. (سیم بکسل ۱) و پس از آن پرچمی در بین سنگها دیده میشود. سیم بکس دوم (سیم بکس ۲) صعود عمودی بیشتری نسبت به اولی دارد و همچنین طول آن هم از اولی بیشتر است. بلافاصله پس از دومی، سیم بکسل سوم (سیم بکسل ۳) دیده میشود که در داخل شکافی است و حدود ۱۰ متر صعود عمودی نیاز دارد. پس از سیم بکسل ۳، مسیر با صعود پر شیب دیگری تا رسیدن به زیر قله سیاه سنگ ادامه مییابد.
برای عبور ایمن از سیاه سنگ باید دقت بالایی داشت، مسیر اشتباه رفتن درگیری با سنگ بیشتری را به همراه دارد و لزوما امکان برگشت نیست. تیم ما از گردنه چالون تا قله سیاه سنگ را حدود ۲ ساعت صعود کرد.
قله سیاه سنگ تا جانپناه سیاه سنگ:
از قله سیاه سنگ تا جانپناه سیاه سنگ مسیری است همراه با درگیری سنگی و افزایش و کاهش ارتفاع پیاپی. این مسیر هم خطرناک است و پرتگاههای زیادی دارد به خصوص به دلیل ریزشی بودن سنگهای این منطقه نمیتوان اعتماد زیادی به گیرهها داشت، این مسیر تا حدودی از روی خط الراس میباشد. سمت شمالی این خط الراس دیوارههای بلند شاخکها میباشند و به ناچار میبایست متمایل به سمت جنوب (حصارچال) حرکت کرد. ما از قله جانپناه تا قله سیاه سنگ را حدود ۴۵ دقیقهای صعود کردیم. این جانپناه در دشتی واقع شده است و از سری جانپناههای فلزی است که سقفی منحنی دارند. در این جا میتوان بخشی از وسایل مثل، کیسه خواب و بخشی از خوراکیها را در جانپناه بگذارید و به سوی قله حرکت کنید.
جانپناه سیاه سنگ تا قله علم کوه:
از جانپناه سیاه سنگ تا قله علمکوه پاکوب است که این پاکوب زیر شاخک غربی ناپدید میشود و هر سال با توجه به مقدار برف و یخچال تشخیص آن دشوار و یا ساده است. از خود جانپناه تا قسمتی زیر شاخک غربی دو مسیر متفاوت که هر دو هم پاکوب هستند وجود دارد. یکی از ارتفاع کمتری حرکت میکند (پاکوب پایینی) و یکی از بالاتر میرود (پاکوب بالایی) و هر دو مسیر درست زیر شاخک غربی و در ارتفاع حدود ۴۵۰۰ متری به یکدیگر میرسند و پس از آن یک پاکوب درست وجود دارد. ما از پاکوب بالایی حرکت کردیم و از پاکوب پایین برگشتیم.
از زیر شاخک غربی باید پاکوب را دنبال کرد تا به مسیر پر رفت و آمد علمکوه از سمت جنوب (پاکوبهای حصارچال) رسید. این قسمت مسیر هم کمی سخت است، چرا که اگر اشتباه کنید جبران آن خیلی سخت است و به راحتی احتمال ارتفاع کم کردن وجود دارد. تراورس در آن شیب و در آن بستر سنگی و ریزشی کار سختی است و باید تا آنجایی که میشود دقت کرد که مسیر درست را صعود کنید. از زیر شاخک غربی مسیر درست با شیب تا حدودی زیاد به سمت بالا حرکت میکند و پس از عبور از سنگهای فراوان به پاکوب حصارچال میرسد. یکی از نشانههای مسیر درست در این بخش افزایش ارتفاع دایمی است، به بیان دیگر در این قسمت از مسیر همیشه در حال افزایش ارتفاع هستیم و به مقدار زیادی تراورس نیاز ندارد.
از پاکوب حصارچال تا قله علم مسیر به خوبی مشخص است و جهت کلی آن شمالغربی است. ما ساعت ۱۴ به قله علم رسیدیم. کل صعود ما از حصارچال تا قله حدود ۹ ساعت شد.
قله علمکوه:
قله فضای کوچکی دارد و نمیتوان خیلی به سمت شمال آن که دیواره است نزدیک شد زیرا سنگهای ریزشی دارد که هر لحظه امکان ریزش آن به علمچال وجود دارد. ما حدود ۲۰ دقیقه را روی قله بودیم.
مسیر برگشت:
از قله علم تا جانپناه همان مسیر رفت را میتوان برگشت، برای ما حدود ۴۵ دقیقه طول کشید. در جانپناه استراحت کردیم و وسایلی را که گذاشته بودیم برداشتیم و به سمت قله سیاه سنگ راه افتادیم. ساعت ۱۷ به سیاه سنگ رسیدیم و تا تاریکی هوا ۳ ساعت زمان داشتیم. روی قله استراحت کردیم و بعد به سمت گردنه چالون حرکت کردیم. این قسمت را با فاصله و دقت فراوان حرکت کردیم و تمرکز بالایی داشتیم تا خطری تهدیدمان نکند. به همین دلیل مسیری را که یک ساعته صعود کردیم را در حدود دو ساعت برگشتیم. از گردنه چالون از مسیر شن اسکی به سمت علمچال آمدیم که مسیر پر شیب و ریزشی بود و البته منجر شد که خیلی سریع به علمچال برسیم. از علمچال تا سرچال را با سرعت کمتری حرکت کردیم و هوا تاریک شد. ساعت ۲۱ شب به سرچال رسیدیم. شام خوردیم و خوابیدیم. روز بعد ساعت ۷ صبح بیدار شدیم و ساعت ۹ از سرچال به سمت ونداربن حرکت کردیم، ساعت ۱۲ به ونداربن رسیدیم. شما دومین کوه بلند ایران را صعود کردید.
مدت زمان برای اجرا: با توجه به انتخاب مسیر ۲ تا ۳ روز.
مدت زمان تقريبی صعود به علمكوه از مسير حصارچال
ونداربن تا تنگ گلو: ۲ ساعت با سواری نيسان.
تنگ گلو تا حصارچال: ۲ ساعت كوهپيمايی سبك.
حصارچال تا مرجیکش: ۲ ساعت كوهپيمايی متوسط.
مرجیکش تا علمکوه:۲ تا ۳ ساعت كوهپيمايی متوسط.
بازگشت از قله علمکوه تا حصارچال:۲ ساعت.
كرايه هر نيسان تا سقف ۱۲ نفر، ۶۰ هزار تومان برای مسير قرارگاه رودبارك - تنگ گلو.
كرايه هر نيسان تا سقف ۱۲ نفر، ۲۵ هزار تومان برای مسير قرارگاه ونداربن - تنگ گلو.
قرارگاه ونداربن، قرارگاهی نوساز و تازه تاسيس در دوراهی برير است و از لحاظ امكانات رفاهی به طور کامل مجهز است.
موادغذایی:
استفاده از غذای گرم توصیه میشود.
با وجود برفچالهای متعدد و چشمه در منطقه، مشکل کمبود آب نخواهد بود.
وضعیت هوا:
دمای هوا در شب تا حدودی به منفی ۱۰درجه میرسد، كه لباس مناسب و كيسه خواب مقاوم و چادر دوپوش برای شبمانی لازم است.
نکته:
در منطقه حصارچال موبایل آنتن ندارد، ولی در مسير صعود، روی دامنه مرجيكش آنتندهی خوب است.