مردم آبادان به زبان فارسی و با لهجه آبادانی سخن میگویند، لهجهای شیرین که با شنیدنش تمام جنوب در ذهن آدم به تصویر کشیده میشود. بیشتر مردم آبادان مسلمان و شیعه مذهب هستند و در کنارشان کسانی که به ادیان دیگر نیز معتقدند، در این شهر آزادانه به انجام مناسک مذهبی خود میپردازند. جامعهشناسان این شهر را دارای فرهنگ معجونی میدانند چرا که حضور انگلیسیها قبل از انقلاب و مهاجرت ایرانیها از شهرهای مختلف به این ناحیه عامل شد تا فرهنگهای متنوع در کنار یکدیگر خود را نشان دهند و امروزه فرهنگی آمیخته با دیگر فرهنگهای وارد شده به آبادان، در این شهر وجود داشته باشد.
برگزاری مراسم و آیینهای دینی و سنتی برای مردم همچنان مهم است، به خصوص این شهر در برگزاری مراسم محرم شهرت دارد. مراسم عید نوروز، ماه رمضان و ... نیز برگزار میشود، که در تمام این مراسم موسیقی خاص خود این منطقه صدایش در گوش هر ایرانی مانده است و ساز و دهلش شهره عام و خاص است.
مردمش به خونگرمی و مهماننوازی شهرت جهانی دارند. ساده و مهرباناند. لباس محلی گاهگاهی به تن مردها بیشتر دیده میشود. شهری از خطه جنوب با غذاهایی که طعم و مزه بی نظیرش همیشه در ذهن باقی میماند، قلیه ماهی، پاکوره که اصالتی هندی دارد ولی از غذاهای مخصوص آبادان است، ماهی صبور، خورشت بامیه، سمبوسه و فلافل.
خرما از محصولات اصلی این شهر است که میتوان در کنار انواع شیرینیهایی که با آن تهیه میشود، به عنوان سوغاتی استفاده کرد. حلوای خرما، خرما شکلاتی، رولت خرما، نانهای خرمایی و رنگینک.
مردمان جنوب به خصوص آبادان در Mat Weaving و Boat Building چیره دست هستند که همچنان نیز رواج دارد.